SKICKA IN DITT BIDRAG HÄR!

14 januari, 2022

Fem lärdomar från Sveriges mest kreativa reklam-kampanjer som skapat bäst effekt

Det är tydligt att i princip samtliga bidrag har ägnat mycket tid och tankekraft på att definiera hur insatsen ska stötta affären eller organisationens övergripande mål. En självklarhet kan tyckas, men något som det tyvärr slarvas med.  Läs hela essän.
15 oktober, 2021

Alla tiders reklam

Det är 60 år sedan det första Guldägget delades ut. Det pris som varje år belönar det som anses vara den mest kreativa reklamen – eller kommunikationen – som gjorts i Sverige under det gångna året. Centrum för Näringslivshistoria gör en tillbakablick till hur det en gång började.  Läs hela essän.
25 november, 2020

Björn Ståhl, Guldäggets juryordförande 2021, pratar minnen, kreativitet och Guldäggets betydelse

Hej Björn Ståhl, Guldäggets juryordförande 2021! Först och främst, hur mår du? Bara fint. Var lite matt i några veckor efter min Covid men nu är jag 100% tillbaka sen några månader tillbaka. Har haft tur. Vad önskar du se hos de bidrag som tävlar? Som alltid originalitet i första hand. Sedan grymt hantverk o […] Läs hela essän.
1 juni, 2020

Guldägget zoomar in på uppdragsgivarna

I en samtalsserie fördjupar sig Diana Uppman i hur uppdragsgivarna bakom årets Guldägg tänker kring sina vinnande bidrag. Hur köper man kreativitet, vilket resultat ger det och hur får man till ett drömsamarbete mellan byrå och kund? Läs hela essän.
5 november, 2014

Allt var bättre förr.

Göran Åkestam

I mitten av 70-talet var den kreativa revolutionen sedan länge ett faktum. Arbmans stjärnglans var redan i falnande, de stora förebilderna var istället byråer som Hall & Cederquist och Falk & Pihl. Det var en högtidsstund att öppna DN och se vilka genidrag som uppenbarade sig på sidan 3, oavsett om det var en annons […] Läs hela essän.
9 oktober, 2014

När AD och Copy kom till stan.

Lars Fille Hansson

Den 1 december, 1959, på Kungsgatan 18 i Stockholm tog jag hissen de sex trapporna till Svenska Telegrambyrån, Sveriges genom tiderna största reklambyrå. 600 personer varav 225 i Stockholm. Det var första dagen i mitt 50-åriga liv i reklambranschen. Jag hade precis fyllt sexton år och hade ingen erfarenhet av branschen. Jag hade fått jobb […] Läs hela essän.
10 september, 2014

Integration, interaktion och reklam som inte är som reklam.

Anna Qvennerstedt och Frank Hollingworth

Det är 2003. King och ICA vinner guldägg i reklamfilm för tredje året i rad och dåvarande reklamförbundets ordförande rasar. Det måste krävas något mer nyskapande för att man ska vinna tävlingen om och om igen, tycker han. Nu ska Guldäggets regler ses över. Det besvärande för juryn är väl att ICA helt enkelt är […] Läs hela essän.
10 september, 2014

Oliktänkarnas tid

Carl Lewenhaupt och Olle Mattson

Den som letade på nätet efter fakta om Guldägget 1990 var en tämligen ensam själ. Vårt anrika kommunikations-sverige med AGA-fyrar, Volvo-bilar och AXE-växlar hade vid tiden 0,6 % internetanvändare. De tio år som låg föröver skulle bli annorlunda. Andra kreativa revolutionen stod i farstun. En ny reklamkår gjorde entré, det var kreatörerna som blev egna […] Läs hela essän.
10 september, 2014

Pyramiderna rivs. Kreatörerna tar över.

Lars Falk och Torbjörn Lenskog

Guldäggets historia är individers. Ju mer man gräver i gömmorna desto klarare blir bilden av fåtalets vilja, kraft och kunnande. Med åren utvidgas förstås kretsen. nya kommer till, ställer ägget inför nya utmaningar, visar att så kan man också göra. Men intrycken består. Om och om igen återkommer namnen. Den som en gång vunnit ett […] Läs hela essän.