Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 > Vinnare Guldägget 2024 >

The 3D printed meatballs

Juryns motivering
Bidraget 3D Printed Meatballs vinner Guldägg i innovation för sin enkelhet och geniala tonträff. Tack för att ni visar branschen att det inte bara är de stora konceptuella, mastodont-budget-briefarna som är något att ha. Att man kan väcka liv i den döende 3D-printern och använda den på ett innovativt och typiskt IKEA-sätt får en att vilja jobba på IKEA ännu mer. Tack för att ni fortsätter att överraska och håller oss andra på tårna. Grattis IKEA och Ingo! Får man komma på en lunch?
Om bidraget

**Bakgrund**
IKEA är främst kända för platta paket och billiga möbler. Men, när världen nu står inför en mängd sociala och miljömässiga utmaningar, har IKEA stakat ut en ny mer hållbar riktning.

Utvecklingen av ny teknologi för hemmet kommer också spela en avgörande roll. Från nya sätt att effektivisera energi- och vattenhantering, till matförvaring och individens egna välmående.

För att lösa dessa frågor behöver IKEA rekrytera fler människor med teknisk kompetens. Människor som kan utveckla produkter som i förlängningen skapar ett mer hållbart hem för både planet och individ.

Målet var därför att skapa uppmärksamhet för IKEAs fokus på framtid, teknik, hållbarhet och att de eftersöker 150 personer till nyckelroller inom teknik i Nederländerna, Sverige, Tyskland och Schweiz.

**Problemställning**.
Tyvärr ser människor inom tech inte IKEA som en självklar arbetsplats. De söker sig istället till företag som Amazon, Google och Tesla.

Det första vägvalet handlade om vad vi skulle uppmärksamma utifrån ALLT IKEA gör inom hållbarhet. När vi utforskade vad människor spontant tänker kring IKEA kom följande upp om och om igen: platta paket, billigt och köttbullar.

Samtidigt visade många rapporter att mat är bland de största bovarna när det kommer till hållbarhet. 15% av de totala konstgjorda utsläppen i världen kommer från kött- och mejeriindustrin. Och där är IKEAs köttbullar en del av problemet – och tjänade som ett tydligt exempel på att även det allra mest heliga måste förändras.

**Lösning:**
I många år har vi hört om 3D-printing och framtidens protein. Men få har fått chansen att prova. Genom att skapa framtidens köttbulle skulle vi bevisa att IKEA strävar efter att göra hållbara val tillgängliga för alla. Och skapa debatt, då folk går i taket när man förändrar något de älskar.

Eftersom så få har provat 3D-printad mat skapade vi även något exklusivt för alla sökande. Bara de kandidater som blev kallade till intervju skulle få prova de nya köttbullarna. Detta paketerades i en film som delades på LinkedIn och i ett pressmeddelande.

**Resultat:**
Kampanjen gick över all förväntan. Den genererade 5,42 miljarder impressions till ett värde av 18,3 miljoner USD. Och mer än 140 artiklar i 27 länder. Allt från affärsmedia (ex Business Insider) till tekniksajter och matpress. Den har berört och skapat stolthet internt på IKEA — hela vägen till styrelserummet. Deras globala VD, gjorde själv ett inlägg om kampanjen på sin LinkedIn-profil. Och på IKEAs egna LinkedIn-post genererade initiativet en CTR på 1.6% jämfört med i snitt 0,2%.

Men de tydligaste effekterna syns i antal besök på IKEAs rekryteringssajt och ansökningar till techpositioner.
Över 23 000 besökte IKEAs rekryteringssajt månaden efter kampanjen, att jämföra med 446 månaden innan. 5 277 ansökningar till techpositioner kom in i mars månad, jämfört med 3 274 samma månad 2021. En ökning med 61%. Luncherna med 3D-printade köttbullar pågick fram till hösten 2022 och nu pågår en utvärdering av alla kandidater.

Arbetsgrupp

 • CCO
  Björn Ståhl, INGO
 • Art Director
  Johanna Johansson, INGO
 • Copywriter
  David Lundgren, INGO
 • Projektledare
  Andreas Engstrand, INGO
 • Head of strategy
  Simon Bäckelin, INGO
 • Produktionsledare
  Marie Pohl, INGO
 • Final Art
  Kalle Garmark, INGO
 • Final Art
  Maria Dubeck , INGO
 • Agency producer
  Markus Ahlm, Colony
 • Employer Brand leader
  Karen Rivoire, IKEA
 • Global HR Project Lead / Digital & IT IKEA
  Marius Rigau, IKEA
 • CCO IKEA Range & Marcom IKEA
  Linus Karlsson, IKEA
 • Chief Imagination Officer
  Aisha Johnson, IKEA
 • Director
  Peter Hansson, FLX
 • Producer
  Signe Falk, FLX
 • Business Director, Ogilvy PR UK
  Rosie Conboy
 • Managing Director, Ogilvy PR UK
  Nicola Dodd
 • Account Manager , Ogilvy PR UK
  Christian Stevens
 • Account Manager, Ogilvy PR UK
  Anita Wu