Malmö stad bad oss att öka valdeltagandet i dessa. Liknande försök har gjorts tidigare, utan mätbara resultat.
Problemställning
Områdena med lägst valdeltagande präglas av en hög andel utrikes födda. Många kom under flyktingvågen i mitten av 2010-talet. 56% av dem upplevde att deras röster inte spelade någon roll. De kände sig helt enkelt inte sedda.
Nyckelinsikter
För att förstå mer arrangerade vi en workshop med ungdomar i Rosengård. De var engagerade i många ämnen som hade med politik och sociala frågor att göra – men kopplade inte frågorna till svensk politik eller politiker! Politiker sågs som ”äldre vita män som mest grälar i TV”. Deras familjer fokuserade ofta på händelser i hemlandet. Den svenska demokratin kändes irrelevant för dem. Vi insåg att vi måste få dem att förstå att de frågor de bryr sig om är politik och att de visst kan påverka.
Lösning
Malmö Democracity gjorde demokratin närvarande i vardagen. Alla kunde delta i en vecka fylld av omröstningar om samhällsfrågor och vardagsbeslut, som musikval på biblioteket eller val av pizzatoppings. Kraften i varje individs röst synliggjordes i steg ett av kampanjen genom hundratalet mikroval och samarbete med aktörer i prioriterade områden. I steg två uppmanade kampanjen dem att använda sin röst även i EU-valet.
Aktivering var kampanjens själ och hjärta. Eftersom demokratin kändes avlägsen för människor i valdistrikten med lågt valdeltagande var en avgörande del av lösningen att finnas där människor finns. Kampanjen behövde ha fötter på marken för att lyckas. Vi var därför på plats på lokala bibliotek och samarbetade med lokala aktörer, som den arabiskspråkiga mediekanalen Aktarr. Det bidrog till att förvandla demokratin från något avlägset och oangeläget till något som angår dig, här och nu, på ditt språk och där du själv bidrar med innehåll genom att starta omröstningar, sprida dem i sociala media och till och med generera en affisch som du kunde skriva ut och sätta upp.
Resultat
Vi nådde verkligen målgruppen. Och de gillade kampanjen. Mätningar visade att 89% av målgruppen tyckte initiativet var bra eller mycket bra. Kampanjen påverkade också deras avsikt att rösta. Kampanjen gav ny energi till demokrati och fick många att förstå att deras röst spelar roll. Och fler röstade faktiskt i de prioriterade områdena: Valdeltagandet ökade i fyra av de fem prioriterade områdena!