Vår utmaning var att belysa och sprida information om detta alarmerande problem med det primära målet att öka medvetenhet och kunskap hos föräldrar, samt väcka en debatt kring ämnet och pusha för reglerande lagstiftning.
Nyckelinsikter
9 av tio barn spelar spel online. Förutom underhållning är plattformarna en viktig plats där barn bygger vänskapsrelationer. Men som vi vet, där det finns barn finns det också förövare. Eftersom kommunikation mellan främlingar online har blivit så normaliserat, är barnen mindre vaksamma mot yttre hot.
Polisiära fantombilder har använts av rättsväsendet för att identifiera efterlysta brottslingar sedan 1850-talet, och den handritade estetikens starka koppling till farliga personer är välkänd. I och med barns ökade närvaro online befinner vi oss nu i ett nytt sammanhang, vilket ledde oss till insikten att brottsplatser har utvidgats till en digital arena där förövarna inte ser ut som våra ”ususal suspects”. Utan bakom varje gullig drake, ponny, kanin eller pixelman gömmer sig en potentiell förövare.
Lösning
För att belysa förövare i onlinespel skapade vi fantombilder av deras avatarer, som vi gjorde posters av för att väcka uppmärksamhet. Vi tog bl.a fram affischer och en film som dramatiserade processen från vittnesmål till fantombild.
Posters ingick i ett pressutskick med chockerande statistik och tips till föräldrar om hur de kan prata grooming med sina barn. Utöver detta arrangerade vi intervjuer med ChildX:s General Manager, Ida Östensson, samt tog fram en debattartikel i GP med en uppmaning om strängare lagar och ökat ansvar från spelbolagen inför EU-valet.
Alla enheter och medverkan uppmuntrade till vidare besök till en sida med information om online grooming och tips.
Resultat
Efter en gedigen pressbearbetning fick vi nationell räckvidd i breda medier, från affärs- till spelmedia. Kampanjen uppmärksammades och sändes av bl.a. Sveriges största nyhetskanal TV4 Nyheterna och skrevs om i tidningar som SvD, Expressen och GP. Den delades och diskuterades flitigt på sociala medier. Med en räckvidd på 33 milj. i svensk media, och ett PR-värde på 11 400 000 kr blev den en stor succé.
Kampanjens genomslag fortsatte långt efter avslut.
ChildX generalsekreterare Ida Östensson blev under och efter kampanjperioden en framträdande röst i svenska medier, med intervjuer på ledande TV- och radiokanaler. Kampanjen ledde också till ett medverkande i ”Efterlyst”.
Ida deltog också i en panel under Almedalen om grooming och politiskt inflytande och, fick i höstas chansen att med kampanjen tala direkt till beslutsfattare i Riksdagens Kulturutskott.