Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här > Skicka in dina bidrag här >

Juryarbetet

Guldägget är Sveriges äldsta och största reklamtävling. Den startade 1961 och har sedan dess vuxit och blivit en allt bredare tävling som nu täcker in det mesta som kan kallas kommunikation.

 

Guldäggets syfte är att höja den kreativa standarden och därmed föra svensk kommunikation framåt. Vi gör det genom att lyfta fram det bästa, mest nyskapande och smartaste. Vi gör det genom att vara en naturlig plattform för en ständigt pågående diskussion om hur vi i Sverige kan bli ännu bättre på att kommunicera. Hur vi kan få ännu fler att engagera sig i samhällsproblem, pensionssparande eller en ny chokladkaka med mintsmak.

 

Och vi gör det genom att inspirera och ge mod till alla som arbetar med kommunikation. Så att alla anstränger sig lite till för att våra uppdragsgivare ska få uppleva hur avgörande god kommunikation kan vara.


Hur fungerar Guldägget?

JURYNS SAMMANSÄTTNING

Jurymedlemmarna utses i huvudsak bland yrkesverksamma kreatörer. Juryns medlemmar ska vara meriterade i form av utmärkelser i Guldäggstävlingen (minst Guld – eller Silverägg) eller motsvarande i andra tävlingar. Den som inbjuds att ingå i juryn skall före hen accepterar, förklara sig villig att ideellt avsätta den tid som fordras för juryarbetet. Jurymedlem ska godkänna ordföranden, tävlings­proceduren och bedömningsgrunderna för tävlingen och förklara sig vara beredd att tillämpa dessa. Jurymedlem ska också underteckna en skriftlig försäkran om att ej yppa resultat från omröstningar och nomineringar till personer utanför den egna juryn. Jurymedlem som bryter mot denna försäkran diskvalificerar sig själv och blir avstängd från framtida juryarbeten.

JURYORDFÖRANDE

Juryordförande ska vara en i branschen respekterad och välmeriterad person som utses av styrelsen för Sveriges Kommunikationsbyråer och som ansvarar för att juryarbetet genomförs enligt tävlingens syfte och regler. Personen i fråga ska också ha en sådan mognad och ledarförmåga att kunna leda Guldäggsjuryns arbete och vara dess yttersta representant. Tidigare har det med fördel valts personer som inte är aktiva i det svenska reklamskapandet, men detta har reviderats sedan 2006.
Vid ett förberedande möte ska juryordförande samt tävlingsansvarig noga instruera kategoriordförande om tävlingens riktlinjer och procedur, samt vägleda tolkningen av bedömningsgrunderna i fall behov av detta skulle uppstå. Juryordförande röstar endast då utslagningsröst krävs.

VAL AV JURYORDFÖRANDE

Juryuttagningen ska börja med att tävlingsutskottet väljer juryordförande. Personen i fråga ska omedelbart kontaktas för att säkerställa dess medverkan. I senare delen av juryuttagningen ska juryordförande deltaga i juryuttagningen och godkänna den slutliga uppställningen av jurymedlemmar.

KATEGORIJURY

Kategorijury ska bestå av ett ojämn antal medlemmar (7, 9 eller 11 personer). Kategorijury utses av Sveriges Kommunikationsbyråer.

VAL AV KATEGORIORDFÖRANDE

Stor vikt ska läggas vid kategoriordförande kompetens/tidigare belöningar i just den kategori som hen ska leda. Det är även av stor vikt att kategoriordförande kan leda gruppen av jurymedlemmar. Vid uttagning av kategoriordförande ska samma parametrar som vid juryuttagningen generellt gälla. Vi strävar efter, i valet av kategoriordförande, att en byrå ska inte vara representerad bland kategoriordföranden två år i rad.

VILKA PERSONER VÄLJER UT GULDÄGGSJURYN?

Sveriges Kommunikationsbyråers vd och projekt­ledaren/tävlingsansvarig arbetar fram ett förslag på jury som skall godkännas av tävlingsutskottet vilken består av medlemmar i Komms styrelse. Projekt­ledaren/tävlingsansvarig är ordförande.

VEM FÅR SITTA I GULDÄGGSJURYN?

Personer som är aktiva i branschen (huvudsak kreatörer) och som under de senaste åren belönats med minst Guld- eller Silverägg. Ädla belöningar i internationellt erkända reklamtävlingar kan också innebära kvalificering till att sitta med i juryn. Utmärkelser av särskild betydelse kan också accepteras.

WILD CARD

Innebörden är som det låter. Tävlingsutskottet har möjlighet att i varje tävlingskategori välja in en jurymedlem, uppdragsgivare eller icke svensktalande kreatör, som de anser passar in i juryarbetet, med sin spetskompetens (men som enligt regelverket inte har de formella meriterna att sitta med i Guldäggsjuryn).

VEM FÅR INTE SITTA I JURYN

Enligt regelverket kan en jurymedlem som suttit de senaste två åren, inte sitta ett tredje år i följd. Personer från Sveriges Kommunikationsbyråer och journalister kan inte sitta i juryn.

JURYFÖRDELNING

Juryn ska vara balanserad och representativ utifrån de kriterier som finns vid en uttagning av jury. Denna uttagning har sin grund i bevisad yrkesskicklighet, men den ska även i möjlig utsträckning spegla samhället utifrån parametrar som bakgrund och mångfald.
En byrå får max ha tre representanter i juryn totalt. En byrå eller ett nätverk kan inte ha två jurymedlemmar i samma kategori. Det finns inga formella krav kring hur många jurymedlemmar ett nätverk får ha. Målsättningen är att en byrå inte ska ha en representant i samma kategori år efter år.

ANTAL JURYMEDLEMMAR

Juryindelningen utgörs av åtta jurygrupper, á 7 personer och en jurygrupp á 9 personer, som var och en leds av en kategoriordförande. Totalt 58 personer inklusive juryordförande. Ett antal reserver ska också listas.

 

Juryns uppgift är att bedöma de alster som producerats inom Sverige under föregående år, inte att bedöma en årsproduktions standard och betydelse i reklamhistorien.