För att svara upp på all kritik har Malmö stad och Sfi de senaste åren valt att satsa på en ny utbildningsform där svenskstudier varvas med yrkespraktik. Satsningen har blivit något av en succé då upp till 80% av eleverna avslutar utbildningen med såväl goda kunskaper i svenska som anställning. Trots de lyckade resultaten fortsätter Sfi att vara en het potatis, något man vintern 2024 ville råda bot på. Förutom att locka fler elever till de praktiska utbildningarna ville man också skapa en ödmjukhet bland infödda svenskar kring hur svårt det är att lära sig ett nytt språk. Och på ett intresseväckande sätt levandegöra Sfi:s verksamhet för att ändra den negativa bild som sprids.
**Nyckelinsikter & Lösning**:
Att lära sig ett nytt språk handlar om att kunna läsa mellan raderna. Att förstå slang, kulturella referenser och olika uttryck för att känna sig språkligt inkluderad, saker som inte är helt lätta att läsa sig till i en skolbok.
Vintern 2024 förvandlades därför hela Malmö till ett stort klassrum där populära platser i staden gjordes om till svensklektioner. Poängen var att lyfta att man bäst lär sig ett nytt språk i det fysiska rummet, precis som man gör via Sfi:s praktiska yrkesutbildningar.
På ett 30-tal platser runtom hela Malmö möttes förbipasserande av svenska idiom som först tolkades bokstavligen och sedan förklarades med klassiska skolboksexempel på svenska, arabiska och engelska (de tre största språken i Malmö). Kampanjen syntes som installationer och i köpt media som OOH, DOOH, i print och SoMe. Där varje enhet valts ut för att passa ett specifikt idiom.
**Resultat**:
Med kampanjen levandegjordes själva kärnan i utbildningen där ”svenska i praktiken” och mötet mellan skola och verklighet dramatiserades i människors vardag, precis där man bäst tränar på svenskan. Kampanjen mottogs väl och blev snabbt en av Malmö stads mest engagerade initiativ någonsin. Sveriges största arabisktalande mediahus, Aktarr, rapporterade om initiativet. Sydsvenskan lyfte det flera gånger och Sveriges Radio både intervjuade Sfi:s rektor samt var på plats vid ”Gubben i lådan” i Slottsparken. Kampanjen delades flitigt i sociala medier och hamnade på andraplats i engagemang av Malmö stads initiativ för 2024. Utbildningssidan visade också en markant ökning av unika besökare med 93 % i jämförelse med samma period från året tidigare, och en ökning med 64% från förgående månad. Ja, man kan verkligen säga kampanjen byggde broar med målet att få fler utlandsfödda att känna sig varma i kläderna.