SKICKA IN DITT BIDRAG HÄR!

Typografins väg, Vol.1 och 2: studentupplagan

År: 2011
Valör: Diplom
Uppdragsgivare: BachGärde AB

Böckerna fungerar som kurslitteratur på flertalet av landets designskolor. Författare: Marcus Gärde. Tryckeri: Wassberg och Skotte. Papper från Antalis. Kliche/Boktryck av Norrbacka tryckeri.

I Volym I lyfter Marcus upp klassisk lära i typografi och visar hur den kan nyttjas till sin fulla potential med hjälp av dagens verktyg och kunnande. Han fördjupar sig även i såväl läran att skapa gridsystem för hand med endast penna, linjal och passare, som i färglära och layoutkunskap med utgångspunkt i hur vi uppfattar och bearbetar information.
I Volym II fortsätter Marcus sökandet efter typografins ursprung med att analysera alfabetet och dess uppkomst och utveckling. I boken följer vi med författaren på resor genom Turkiet, Grekland och Italien, då han bokstavligen vandrar i alfabetets fotspår. Detta dokumenteras med 234 svartvita fotografier tagna på allt ifrån inskriptioner till tempelbyggnader och ruiner. Vi får även en historisk överblick över de viktigaste tryckarna i bokhistorien samt en grundläggande kunskap i typsnittsklassificering. Ett tankeväckande förord skrivet av HC Ericson, professor i grafisk form, inleder Volym 2.


Arbetsgrupp

Formgivare
Marcus Gärde

Uppdragsgivare
Marcus Gärde


Andra vinnare i kategorin